torsdag, juli 30, 2009

Religionsfrihet kontra omskärelse

Detta är mitt första inlägg, så jag vet inte om någon ens kommer läsa detta medans det fortfarande är aktuellt. Temat är manlig omskärelse. Jag kommer att ta upp några argument som jag hört och svara på dem.

"Det finns fördelar med manlig omskärelse"
Jo, förvisso finns det. Det ska vara lättare att hålla ollonet rent för alla som är för lata för att bara dra ner förhuden när de duchar. Jag har hört rykten om att man som omskuren har svårare att få könssjukdomar, dock har jag ännu inte hört det från en pålitlig källa (har du någon är det bara att länka i kommentarerna). Om det skulle vara så är det bara att som icke-omskuren använda kondom.
Det finns faktiskt också klara nackdelar med omskärelse: Man har svårare att njuta av sex, det blir nästan omöjligt att runka då det är förhuden som mest stimulerar ollonet.
Men om man nu tycker att fördelarna är större än nackdelarna ska man, enligt mig, fortfarande inte få skära av sitt barns förhud då det är ungen som kanske tycker tvärtom: att nackdelarna är större än fördelarna och att han gärna vill ha kvar sin förhud. Om detta sker är det bara pojken som drabbas, föräldrarna påverkas inte av att deras barns förhud sitter kvar/skärs bort, det är bara pojken som drabbas om han vill ha kvar sin förhud men inte får det. Alltså: om pojken ska omskäras eller inte är upp till pojken att avgöra och efter han har fyllt 18 ska han få välja om han vill göra det permanenta ingreppet som en omskärelse är, precis som alla andra permanenta ingrepp såsom sterilisering (jag vet att gränsen är 25).

Men religionsfriheten då?

Om vill låta omskära sig själv för att det är en del av ens egen religion ska man självklart få det, det drabbar som sagt inte någon annan. I den situationen gäller samma sak som i förra. Efter man fyllt 18 ska man få genomgå ett sådant ingrepp om man nu vill. Endast vid 18 år eller mer kan man säga "detta gör jag frivilligt" och endast då kan andra veta att det verkligen är frivilligt och inte påtvingat.
En religion som går ut på att skära av andra människors förhud (eller annan del av kroppen, givetvis) ska inte få utövas då man inte kan veta med säkerhet att personen som blir omskuren vill vara en del av den religionen innan personen fyllt 18.

Men manlig omskärelse kan ju ha medecinska fördelar!

Ja, det kan det. Förhuden kan vara för trång, den kan ha någon farlig infektion eller det kan vara något annat problem som endast kan lösas med en omskärelse. Då ska man få göra ingreppet, även om det är en nyfödd bäbis, men då ska det självklart vara smärtstillande osv.

Sammanfattning

Manlig omskärelse ska endast få förekomma vid två tillfällen.

1: Om personen är 18 eller mer, för att om en kille ska bli omskuren eller inte ska bestämmas av killen, inte av föräldrarna eller någon annan.

2: Om en läkare eller annan högt uppsatt inom vården bedömmer att det är nödvändigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar